Titel: Grävning efter jordagods.

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

I närheten av byn Bäck i Nätra finns det många jätterösor. I forna tider har de flera gånger varit där och grävt efter "jordagods", men de har inte fått tag på nånting, för de har inte dugt till att hålla ut. En gång fick de, som grävde, se två gubbar komma upp ur jorden, och de hade stora yxor i händerna. "Vem ska vi ta först"? Frågade den ene av de där gubbarna. "Tag han med römössan!" svarade den andre. Den av skattgrävarna, som hade rödmössan blev rädd och sprang sin väg. Då försvann synen med detsamma, men det var inte heller lönt försöka gräva längre, för man får inte bli rädd, då man håller på med sådant göra, och inte heller får man ge ifrån sig det minsta ljud. -En annan gång fick ett par andra karlar, som grävde där efter jordagods, så att hela Bäckbyn stod i ljusan låga. De hajade till och sprang upp från sitt arbete. Inte var det någon eldsvåda. Det var bara en synvilla för att skrämma dem.