Titel: Jolgods.

Meddelare: Födorådstagare Per Vestin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Västi marka, bortpå Brunsveja, vi kallar, skall det vara nedgrävt en kittel med penningar i, som blivit gömd för fiender-rysssarna förstås. Sådana där "jolgods" lär det inte ska vara lätt tillägna sig, för det är så starkt "rå" för dem.
Det berättas, att ett par karlar var där och grävde en midsommarnatt. Då de kommit ganska djupt, så att de väl skulle börja nå kitteln, såg de upp, och då fick de se, att Edångersbyn brann. De kastade spadarna och sprang hemåt för att släcka, men då de kom ett stycke till vägs. Såg de inte till någon eld. Det hade bara varit en syn för att narra dem ifrån grävningen. Sen var det inte lönt vända tillbaka och försöka mera.