Uppteckning nummer LMV-S141a

Titel: De första bebyggarne i Graninge.

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

De första bebyggarne här i socknen var finnar. De var tre från början. En bodde i "Gam-torpe" i närheten av bruket, den andre i "Gammelgåln" i Böle och den tredje i Knäsjön, som hör Sollefteå till. Från Böle och dit är det mycket mer än en mil. Fast de var så långt ifrån varandra så hade de det trångt om jaktmarkerna. Synnerligast mellan han i Böle och han i Knäsjön var det av den orsaken ovänskap. De hade aldrig sett varandra annat än på håll i skogen några gånger, och då hade det varit bara ogjort, att de skulle skjuta varandra. Till slut hade Knäsjöfinnen en gång gått alldeles för långt hitåt. Bölefinnen blev då så arg, att han for till Knäsjön och överrumplade folket där. Men det blev ingen vidare batalj av, för de två fick nu se, att de var bröder! De hade givit sig av inåt dessa skogar och nybyggt utan att veta av varandra.