Titel: "Gamm Jon Jonsch'n"

Meddelare: Hemmansägare Nils Edin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Före min tid levde här i byn en gubbe, som hette Jon Jonsson, men kallas i berättelserna "Gamm Jon Jonsch'n." Han var en som bara gick och funderade ut tokerier och roligheter. En gång hade han gjort sig vingar av näver och skulle flyga. Då han hade allt klart, klättrade han upp på fähustaket och gav sig därifrån iväg ut i luften, men han kom inte så värst långt, bara ned på dyngkasen. Då frågade de honom, varför han inte flög längre. "Jo", sa'n, "Si jeg glömt bort å "bläga" (Jag glömde bort att fläkta med vingarna. -"Bläga" betyder egentligen fladdra.)
En annan gång var han tillsammans med några andra gubbar härifrån socknen ute i Sandvikshamna på Ulvön och fiskade. Kamraterna "åtalade" (anmärkte på) honom för att han åt så mycket kallgröt. J.J-n. Svarade, att han skulle kunna äta ändå mycket mera, om han hade mera att äta.Han hann helt enkelt inte med att koka så mycket gröt, dom han behövde. Men nu skulle han snart hem till byn ett litet tag, och då skulle han låta käringa koka en halv tunna full med gröt, och han hade försett den med öglor av vidjor, så att två man kunde bära den på en stång mellan sig. Kamraterna trodde att "Gamm Jon Jonsch'n" blivit rent tokig. När han skulle äta upp all denna kallgröt! Men det var inte så stor konst, ty J.J-n. Hade satt in överbotten i tunnan och öst ett tunt grötlager över denna. Inne i kärlet fanns det endast en hop sten, så att kamraterna skulle få slita riktigt ont, då de skulle hjälpa honom ur båten med den.