Titel: Björnen och räven - räven lurad.

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

En björn hade rivit en häst och höll på äta av den. Då kom räven och ville smaka, men det fick han inte. "Tag dig en häst själv!" sade björnen. "Huru skall jag kunna det?" undrade räven. "Gör som jag!" svarade björnen. Då hästen låg och sov, passade jag på och knöt fast mig riktigt säkert. Sen väckte jag hästen, och då blev han så rädd, att han sprang ihjäl sig." Räven försökte detsamma. Det blev en väldig skjuts. Då de for förbi det ställe, där björnen stod, sade denne till "räbba" (rävhonan): "Nu mamsell lilla, får du åka, så länge liv och anda sitter i dig!" Det stod inte heller på, förrån hästen sprungit livet ur räbba.