Titel: Viterkvinnan vid elden

Meddelare: Änka Sara Katarina Jonsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Järvberget

Nils Johan i Junsele gick en dag och sökte hästar i skogen utan att finna. Då det blev mörkt, befann han sig så långt ifrån hemmet, att han beslöt stanna där han var över natten och gjorde sig därför en duktig eld. Bäst han satt där och värmde sig, fick han se en kvinna komma fram ur mörkret och till elden. Hon var mycket vackert klädd men såg underlig ut i syna. Då hon tog på "göra sig till" och syntes vilja bli bekant med honom, blev han rädd och nämnde Jesus. Då for hon sin väg, så att det bara fräste om henne. Denne Nils Johan kom till Degersjö och tjänade hos Ol Persson, och det var denne, som talade om detta för mig.