Titel: Pastor Lidbom i Ullånger och den vandrande gesällen.

Meddelare: Skomakare Jakob Vedin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Överdal

Det är väl ungefär en 40 år, sedan pastor Lidblom dog. Det var en falit besynnelig präst, det där. En vår kom där en gesäll till prästgården och tiggde. "Dra åt fanders!" sa prästen. Han hade sådana uttryck. -Gesällen gick sin väg utan vidare. På hösten samma år kom gesällen tillbaka. Prästen kände igen honom och frågade: "Varifrån kommer du!" -"Från fander," svarade gesällen. "Varför stannade du inte där?" undrade prästen. "Det var så smått om rum där," svarade gesällen, "det var bara en plats kvar och den skulle pastor Lidblom ha, och därför måste jag ge mig iväg därifrån." Och så gick gesällen.