Titel: Också en predikant.

Meddelare: Födorådstagare Johan Peter Westman  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Det är bara en 10 á 11 år sedan. Då for här på trakten en karl och höll bönemöten i gårdarna. Han predikade väldiga, så att han väckte många. Därjämte kokade han ihop en sorts medicin, som hördes vara bra för allt möjligt. Många köpte av honom. Satsen kostade 3kr. Han fick tag på en flicka här i socknen, som var en riktigt ordentlig och bra människa. Henne synstes det rent ut, som han skulle ha "gjort efter sig". Hon blev så spritt tokig i karlen, att hon satt och hängde uppefter honom på mötena. Härifrån for han till Arnäs och drog flickan med sig. Men då for hennes bröder efter och tog henne från honom med våld, och de hade hotat ut att skjuta honom, om han understod sig komma tillbaka till Gideå. Sedan sökte de visst en "visman" för henne, och han förmådde så pass, att hon blev så led karlen, att hon inte mera ville se honom. Men hon var i grocess, och flickan, hon fick, är nu i skolåren. "Predikanten" blev inte långlivad. I Nordmaling hade han i fyllan kört av sig nacken, så att han strök med på fläcken. -Gud är underlig men så har han också underliga gossar.