Titel: En präst i Grundsunda.

Meddelare: Torpare J, Ödmark  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Vallen

I farfars fars tid var det en präst här i socknen, som hette Sillrén. Han var en riktig "fyllstut". I Skademark var det en bonde, som låg sjuk. Han bävade för döden - ville inte dö. Så sände han bud på prästen, att denne skulle giva honom någon tröst. Sillrén kom och gjorde så gott han kunde. Men endast några få dagar därefter måste han åter iväg till bonden i Skademark. Nu var han full och arg, då han kom dit. "Jag vet inte vad jag skall ge Jon Larsson för själa tröst", sade han. "Jag skall tala ren svenska. - Får ni äta? Får ni skita? Koka er en god rågmjölsgröt och ät er mätt!" Så for han sina färde. - En annan gång satt han en lördagsnatt och söp tillsammans med några sycken. Med dem slog han vad, att han nästa dag skulle börja sin predikan med att svära. Å han kom upp på predikstolen, sade han: "Djävlar anamma! Så börja de ogudaktiga sin predikan". Från de orden gick han ut och höll en riktigt bra predikan, för hann var ingen dålig talare. - En gång var han så full, då han kom upp i predikstolen, att han kände, att han inte skulle orka hålla predikan. Han började, men så avbröt han tvärt och sade: "Nu är det slut! Ja, det vill säga för mej men inte för allmogen", och så gick han ned från predikstolen. Det skulle föreställa, att han blivit hastigt sjuk.