Titel: Prästens tjärbrännare.

Meddelare: O. Hemling  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Hemling

"Tjäre Jon Jonsson" brände tjära åt pastor Billmark här i Björna. Tjärdalen var belägen inte långt från prästgården, så att prästen och hans fru gick dit för att se på, då han tänt dalen. Det rann inte den minsta tjära av den anledningen, att Jon Jonsson stoppat igen, där tjäran skulle rinna fram, men detta bergrep sig herrskapet inte på. Jon påstod, att det inte komme att bli någon tjära av, om inte frun gick hem efter ett stop brännvin, så att han fick "mute" dalen genom att stäka på den därav. Hon gick hem efter brännvinet, Jon stänkte på litet därav, och så gick han och öppnade utloppet, och då rann det tjära alldeles ohejdat, ty det var naturligen fullt av sådan i bottnen av dalen. Herrskapet begrep inte bedrägeriet utan trodde, att brännvinet haft denna förunderliga verkan på dalen. Det som var kvar i flaskan, sade han sig behöva ha kvar, i den händelsen dalen tog till att krångla igen. Det fick han mer än gärna. Då han blev ensam, drack han förstås upp brännvinet. Detta tilldrog sig för ungefär en 50 år sedan och det är ingen historia utan klara sanningen.