Titel: En dum bonde.

Meddelare: Födorådstagare Johan Nänzén  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Vi hade en bonde här i socknen för en del år sedan, som var något till enfaldig. Han är nu död, men jag vill inte nämna hans namn för hans efterlevandes skull, som är som folk är mest, fast för den delen så känner då hela socknen till den där historien.
Jo, saken var den, att hans hustru blev sjuk en gång, så att han måste fara till läkaren. Läkaren tog till att förhöra honom angående hustrun.
"Har hon öppning?" frågade doktorn.
"Jaa då, hon har 'n duktigt stor sloffse," svarade bonden.
"Nej, jag menar, om hon får skita," svarade läkaren.
"Jaha då, se mytje hon bära vell! Int lägg jeg meg emot dä, int."
Slutligen lyckades doktorn få reda på vad han ville veta, och så skrev han ut ett recept åt bonden och sade:
"Då ni nu får tag på den här flaskan skall ni ge gumman en matsked före maten tre gånger om dagen ur flaskan, men först skall ni skaka om henne duktigt så här," och så visade han huru bonden skulle bära sig åt. "Men om hon inte blir bra, så får ni komma tillbaka, men då ska ni ha med en flaska av hennes urin."
"Urin?" sa bonden, "hö ä dä för sla?"
"Piss, vet ja!" sa doktorn.
"Jaså," sa bon, ä ä dä! -Ska jeg å piss ti flaska?" undrade han. Nej, det skulle han förstås inte göra. Efter någon liten tid kom bonden tillbaka, och han såg bekymrad ut. "Nå, huru är det med gumman?" frågade doktorn.
-"Dä ä bäre dålit vä a" sa bonden, å 'n dän skäkningen to a då falit ille på."
"Ni har väl inte skakat gumman heller!" utropade doktorn.