Titel: Frimurarne

Meddelare: Hemmansägare Johan Edblom  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Västergidsjö

Hanlanden Malmgren i Björna var frimurare. Varje år måste han fara till Stockholm och låta dem tappa av sig en viss mängd blod. Han hade sålt sig åt dem på detta sätt, för att han skulle få ha så mycket pengar, han behövde i livet. Då han var död och skulle skjutsas till graven, blev han så tung, att två hästar inte höll på orka med honom.
Dr. Backlund i Örnsköldsvik var också frimurare. Då han var död, fraktade de liket till Stockholm och brände det, för att han inte skulle stå upp på den yttersta dagen. Det är inte mera än en två år, sedan han dog.