Uppteckning nummer LMV-S1335b

Titel: Bellman och kungen

Meddelare: Arbetare Erik Johan Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

Gustav den tredje blev bekant med Bellman på detta sätt. Kungen var ute och red och kom till en liten stuga, där fönstret stod öppet. Han red fram, lät hästen sticka in huvudet genom det öppna fönstret, lutade sig fram över hästhuvudet och frågade: "Är det någon här inne?" Bellman, då halvvuxen, var ensam inne. Han svarade: "Jo en och en halv karl och ett hästhuvud". "Var är din far?" frågade kungen. "Han går i skogen och söker, det han inte vill finna". Kungen: "Var är din mor?" B: "Hon är borta och bakar uppätet bröd". Kungen: "Än din bror då? B: "Han är i skogen och söker något. Det han finner, kastar han bort, och det han inte finner, tar han med sig hem". "Än din syster då?" B: "Hon lipar åt det hon skrattade åt i fjol". Kungen begrep intet av detta och ville därför ha förklaring, och den fick han: Fadern höll på söka fel på gärdesgårdarna; mor höll på baka bröd, varmed hon skulle betala bröd, som de lånat och ätit upp; bror hade gått till skogen för att plocka lössen ur sin skjorta; occh systern hade fått en "lösunge", som hon satt och grät över. Kungen tyckte, att detta var så fyndigt och kvickt tillfått, att han tog B. med sig och gjorde honom till hovnarr.