Titel: Bellmans byxor

Meddelare: Födorådstagare Israel Norberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Ödsbyn

Bellman var "kunglig sikter eller hovnarr" och hade till uppgift att ställa till med sådant, som kunde roa kungen och de andra vid hovet. Han gick beständigt i ett par skinnbyxor, huru fint folk han än var tillsammans med. En gång tog ministrarna till att driva med honom för hans gamla byxor. Då svarade han: "Vänta, ni skall nog få äta upp mina byxor, ni!" Någon tid därefter bjöd han dem hem till sig på kalas. De fick då en maträtt, som de aldrig sett maken till, men god var den. Då de ätit, tog Bellman fram linningen av sina gamla skinnbyxor och sade: "Nu har ni fått äta upp mina gamla byxor så när som på den här biten". Den där fina maträtten var hans byxor, som han hackat upp och blandat ihop med några andra saker. Sedan drog han undan ett förlåt och visade dem, att de suttit och spisat på "prevete!"