Uppteckning nummer LMV-R712

Titel: Prästens fästmö

Meddelare: Hemmansägare Lars Petter Mikaelsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stybbersmark

Det var en gång en präst, som hade en fästmö, som ju många har det. Nu ville han gärna veta, om hon varit tillsammans med någon karl förut - i säng vill säga. Men han var en vis man, och det hör ju en präst till att vara det, så att han visste att det inte var lönt fråga flickan om den saken. Hon skull förstås säga bara på ett vis, att hon var ordentlig och riktig. Så talade han ihop med en av sina drängar, att denne skulle klättra uppå taket av sakristian en mörk höstkväll och agera den allsmäktige. Då drängen intagit sin plats föreslog prästen åt sin fästmö, att de skulle gå ut och gå, och det var hon med om. Då de kom till kyrkan sade prästen: "Här, inför den allsmäktiges boning frågar jag dig, om du någonsin varit i köttslig beblandelse men någon man." Flickan nekade. Då ljöd en allvarlig röst från höjden: "En." "Hör du," sade prästen, "den allsmäktige säger, att du gjort det en gång. Då måste flickan erkänna, att hon en gång varit ihop med en karl." "Två!" svarade det från ovan "Hör du," sade prästen, "den allsmäktige säger, att du två gånger varit ilag med karl! Bekänn!" "Jäntstackarn" måste erkänna, att det var sanning. Inte förr hade hon gjort detta, förrän den gudomliga rösten sade: "Tre!" Men då blev jäntan arg och sade: "Nej, nu så fan to mej ljög du inte, så allsmäktig och allvetande du är. Dä är bara två gånger."