Uppteckning nummer LMV-R708

Titel: En mycket sviniös historia

Meddelare: Hemmansägare Lars Petter Mikaelsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stybbersmark

Det var på ett ställe de hade en jätarpojke, som en dag kom springandes hem från skogen och storylade. Klockan var bara två, och han skulle inte få komma hem från skogen förrän åtta på kvällen, så det var klart, att det inträffat något alldeles förfärligt för honom borta i skogen. "Va stackarn är det nu," skrek mor hans till, "har du mistat korna elelr är det nån ko som har gått ned sej i något källhål ett satt fast sej i något elände?" Nej då! Inte det, inte! Det var nog värre än så. Och så talade han om hela äventyret. I skogen hade han träffat på en hop hästar. Bland dem var en hingst, som var i farten med en märr. Pojken begrep sig inte på det där, utan han trodde, att hingsten tänkte sticka ihjäl märren med den där stora röda stången, som han hade. Pojken ville rädda märren från döden, och därför ryckte han av sig mössan och satte den framför det stället, som syntes mest hotat, med det resultatet, att då hästen körde till, följde mössan med in i märren och där blev hon stannande. Det var för den delen pojken grät. -Men nu är det ett gammalt ordspråk, som säger, att det, som inte är stulet eller uppbränt, till sist fås igen, och det höll streck även den här gången. Då märren fölade, hade fölungen pojkens mössa på huvudet, och den var inte det minsta skadad, utom det att "karuscha-bandet" hade blivit skört och liksom bränt av den långvariga värme, det varit utsatt för.