Uppteckning nummer LMV-R489

Titel: Vett - och förståndspåsen

Meddelare: Skräddare Johan Backlund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var på ett ställe de hade en flicka, som var så där mindre för sig. En dag då modern var borta och flickan ensam hemma kom där en luffare. Han hade förfärligt trasiga byxor, så att flickan bland annat såg nånting dingla fram mellan benen på luffaren. "Vad är det där för nånting?" frågade flickan. "Dä ä vett- och förståndspåsen." -"Nä är ä dä!" utropade flickan. "Tänk om jag kunde få lite ur den, för mor säger alltid, att jag har varken vett eller förstånd." Jo, nog kunde det väl gå för sig, tyckte luffaren, och så gav han flickan en dosis ur vett- och förståndspåsen, och det tyckte flickan så bra om, att hon letade fram allt gott i mat- och dryckesväg.
Då modern kom hem på kvällen, var flickan väldigt kavat och talade om för henne hela ritningen. Nu skulle hon väl inte längre behöva bli skällt för dum, sedan hon fått ur vett- och förståndspåsen. "Ja, Gú tröste meg för deg, ditt arme jänntok!" utropade modern. "Dä är inte nog med att du är som du är, utan nu har du till på köpet gjort dej av med din heder och ära!" Flickan svarade: "Ja, satt hedern och äran så när asjäle, så var ä då fell ingenting å hålle på."