Uppteckning nummer LMV-R719

Titel: Tordyveln och humlan

Meddelare: Hemmansägare Lars Petter Mikaelsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stybbersmark

Tordyveln och humlan gav sig en gång ut på resa tillsammans. Då det blev liggdags tog de logi i sängen hos en flicka. Tordyveln tycker ju om att vara i "brukta" och därför kröp han ett stycke in efter "dyngvägen." Humlan däremot sökte sin liggplats i det andra hålet på flickan. Då de två träffades på morgonen, frågar humlan, huru tordyveln haft det. "Blåsigt och värigt," svarade han. "Än du då?" -"Oroligt! Det kom in till mig en vildsint, obildad krabat, som stötte och knuffade mig in i alla skrynkor och vråar, och då han till sist gav sig därifrån, spottade han mig mitt i synen.