Titel: Tomten i Sörgällsta

Meddelare: Hemmansägare Per Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Det var i fars mins ungdom. Då hade de TOMTEN i en gård i Sörgällsta. Skomakaren var en gång där i gården och arbetade, och han hade sett tomten stå bak förstugudörren, och tomten hade bara ett öga, och det var mycket stort och satt mitt i pannan.
Där i gården var en matbod. I den satte gumman i gården ett fat välling varenda kväll till mat åt tomten. Den där tomten stal korn och fårfeta ur hébärje i en av granngårdarna, men gumman där visste råd, för hon var lite hemma i gamla konster. Hon tog och slog en träplugg i nyckelhålet i hébärje och då måste käringen, som rådde om tomten, komma och be om förbarmande, för hon fick inte skita så länge den där proppen satt i nyckelhålet, och hon ägde inte makt gå och ta den därifrån själv. Hon skickade inte tomten mera till den gården.
Han var farligt besvärlig för pojkarna, som "gick i bögda," den där tomten, för så fort de kom in på den där gården, fick de sig en hurvel, så att det stod härliga till, så framt de inte var sams med flickorna förut om att få koma dit, så att DE talat väl med tomten för dem.