Titel: Konstiga literflaskor

Meddelare: Födorådstagare Anna Ålund  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Kullarmark

Det har inte varit fritt från "skrock" (skrömt) här i trakten. Lotta, dottern min, gick en sommarnatt hem nerifrån bygden. Då hon kom till Mörttjärnen såg hon där ute på vattnet, som liknade literflaskor. De där flög och for som de höll på dansa. Ropade hon så till: "Va ä I för ena! "Första gången brydde de sig inte om det, men andra gången tåldes det inte. Då kom en av de "flaskorna" upp på land, och då blev det en karl av den, som lade till och sprang bort genom "märka," och jäntan hon blev så rädd, att hon höll på springa ihjäl sig, men det var hennes eget fel. Hon skulle ha hållit mun. De var inte i vägen för henne.