Uppteckning nummer NM-A199

Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

Emellertid trivdes vittror bäst på fäbodvallen, dit och därifrån de flyttade samtidigt som stintan. Vid sitt första inträde i fäbodstugan skulle stintan säga, att vittrorna fingo vara där och "låna" hennes saker, ifall de ej antastade henne. Arbetstiden för vittrorna var mellan klockan tolv och tre på natten, då de skulle vara tyst från stintans sida. Från en fäbodvall, hörande till Attmar, berättas om en stinta, som såg vittrornas ankomst, då hon första kvällen på vallen skulle gå i säng. Hon såg en massa kor gående upp mot vallen. Korna voro helt små och röda samt buro skällor med olika pinglor. En flicka gick före korna och lockade, och efter dem följde några barn, som körde på. Sist i tåget kommo två hästskjutsar, och hela följet försvann under ladugården. Nästan varje natt under den sommaren hörde stintan vittrornas styrande i stugan, men hon lät dem hållas, och det gick henne väl i händerna. Ty vittrorna hade lycka med sig, förutsatt att ingen kom den för när. En del fäbodstintor hade en god hjälp av vittrorna. I en fäbodvall inom Stöde var en sommar en stinta, som vittrorna hjälpte. Saken var den, att stintans kor ej ville gå hem från skogen om kvällarna. Men varje kväll stintan gick för att söka efter sina kor, mötte hon dem gående mot vallen. En kväll fick hon emellertid förklaringen till detta, i det hon såg en liten vitterkvinna gående efter korna. Stintan förstod nu, att hon hade henne att tacka för, att korna ro på hemväg varje kväll. Att det var samma vitterkvinna, som genom rop och knackningar väckte henne de morgnar, hon försovit sig, förstod hon även.