Uppteckning nummer NM-A205

Titel: En i Attmar socken boende gumma ……….

Upptecknare: Jonas Hjalmar Höglundh
Meddelare: Jonas Hjalmar Höglundh

Socken/stad: Attmar

En i Attmar socken boende gumma gick för många år sedan vilse i skogen, då hon sökte efter sina kor. Hon hade gått nästan hela dagen utan att finna dem, och när hon framåt kvällsidan skulle gå hem var det henne omöjligt att finna vägen. Under sin vandring fick hon se en liten stuga, dit hon styrde sina steg. Inkommen frågade hon den ovanligt Lilla frun efter vägen till byn och bad om litet mat. Frun talade nu om, att vägen till byn gick förbi ladugården, varefter hon dukade fram mat i rikt mått. Sedan gumman satt sig till bordet, knäppte hon sin vana trogen händerna till bordsbönen, vilket hon inte skulle ha gjort. Ty därmed försvann alltsammans inför hennes ögon, och hon fann sig sittande på en gråsten. Nu förstod gumman, att hon varit inne i en vitterstuga. Hon kom över till rätta och kända igen den strax nedanför hennes fötter liggande vägen till byn. Under vägen hem upphann hon sina kor vilka också voro på hemväg.