Uppteckning nummer NM-N265

Titel: Baran

Baran

Nu berättas om en man, som hade Baran, och låg på sitt yttersta. Innan han dog, kom den onde till honom och satte sig på sängkanten för att invänta mannens slut. Denne läste alla böner och andra med honom, men ingen förmådde dock "läsa ut" den lede. Till slut kallade man på prästen, åt vilken den onde skrattade och hånade honom för att ha stulit en smörgås under sin skoltid. Men prästen lät sig ej förbluffa utan svarade och sade, att det var av nöd samt att han sedan varit ärlig och rättskaffens. I och därmed öppnade han bibeln och började läsa med en sådan kraft, att den onde darrade slutligen och bad att få gå ut, helst genom dörren. Det fick han inte för prästen, som borrade ett hål genom blyposten i fönstret och tillsade honom att försvinna där. Och genast upplöstes den lede i en gråaktig rök, vilken tjutande for genom hålet.