Uppteckning nummer NM-N356

Titel: För att få reda på, vem rår om puken, ……….

Meddelare: Margareta Svensson  År: 1908

Socken/stad: Haverö

För att få reda på, vem som rår om puken, skall man klippa till en papperslapp oregelbundet och fult. Den skall man lägga i en pukruta och slå en spik ur en gammal likkista genom alltsammans.- Hon, som rår om puken, skall få ett likadant märke i ansiktet.- Så ha de sagt, att, om man lyckas taga puken och hålla fast den, skall hon, som rår om den, må komma dit. - Det talas om, att det var någon, som gjort så med en puke, men det stod inte på länge, förrän det kom en käring och bad för Guds skull, att hon skulle släppa den för eljest gick ryggen av på henne (som kom).