Uppteckning nummer NM-A358

Titel: Då jag var barn, bodde vi oppe i Jämtland i Gimdalen en tid …………

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Då jag var barn, bodde vi oppe i Jämtland i Gimdalen en tid. Där berättade de mycket om tomten. De hade fäbodar borta på skogen, och där höll tomten till mycket. De brukade för var kväll sila mjölk i en skål och sätta i fähuset åt honom. Om han inte fick sitt kvällsmål ordentligt, gjorde han dem varjehanda fyr. De måste alltid bära tändstickorna på sig, för tomten brukade stjäla bort dem. - Hemma i deras gård var det en tomte, som höll till i stallet, och han tålde aldrig, att de skrattade och skojade. Så tog flickorna för att ligga oppe på stallbottnen, och det där tyckte inte tomten om, och därför drev han ont möjligt spektakel med dem. Han drog fällen av dem och var riktigt stygg emellanåt, men flickorna låg kvar lika bra. Till slut måste de dock flytta, ty tomten tog sig för att pissa i ansiktet på dem om nätterna.- Ja, så berättades, men inte vet jag om allt var sent.