Uppteckning nummer NM-N374

Titel: Det berättas, att en pingsthelg ……….

Socken/stad: Haverö

Det berättas, att en pingsthelg för flera hundra år sedan, när Handsjöborna skulle gå till kyrkan, fingo de se, att mörten lekte i Trollsjön. De inställde då kyrkresan den dagen och drogo not för att fånga den lekande mörten. När de efter första notvarpet drogo noten mot land, kände de, att det var något ovanligt i noten. Denna var så tung, att de endast med yttersta ansträngning förmådde draga den, och inne i noten bubblade det som i en kokande gryta. Gubbarna låto sig dock icke förskräckas utan drogo noten mot land, men just som de drogo sista delen av densamma i land hoppade en vidunderlig varelse över notan och i sjön, där den försvann med ett hånskratt. Vad de haft i noten, visste ingen, men det berättas, att vidundret såg ut som en karl, som hade både svans och hästhov. Från den dagen fick sjön namnet Trollsjön.

Ur. S. A. Palén: Från Gamla Haverö. Sundsvall 1945, sid. 214-215.