Uppteckning nummer NM-M430

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

I klädedräkten företer sig, liksom i språket, en stor villervalla. Allt efter byarnas läge, ser man den ene klädd som jämtlänning, en annan som medelpads, Hogdals-eller härjedalsbo. Det är därför icke möjligt att lämna någon närmare beskrivning härom, utan må endast några få fjällbors egna, i denna socken allmänna bruk och klädespersedlar anföres. Först vill jag dock omnämna, att när bonden Måns Larsson i Ön gifte sig under början av 1840-talet, och på sin bröllopsdag begagnade galoscher i kyrkan, sockens gamle klockare, Göng, förklarade, det han var den förste bonde, som trädde inom Haverö gamla murar med sådana plagg, vilka icke heller sedan vunnit skärdeles förtroende.

I vardagslag begagnas "näverskor" så av män som kvinnor, så länge icke snö och köld hindra deras begagnande. De äro flätade av breda näverremmar, vilka samlas till stor mängd sedan björken släpper sin bark. En övad arbetare flätar en sådan sko, medan "mjölet röres i gröten", såsom fjällboen uttrycker sig.

F. s. Pehr Johansson saml.VII. Klädedräkt