Uppteckning nummer NM-M553

Titel: Den 1.6.1828. "På tillfrågan om sedligheten …………….

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Den 1.6.1828. "På tillfrågan om sedligheten inom församlingen svarades väl, att ingenting vore att däremot erinra. Ordföranden trodde sig likväl med alla skäl hava anledning att hysa andra tankar, då man även förut, så snart folk kvarstannade vid kyrkan under helgdagarna, icke försport fullkomligt lugn, men i synnerhet natten emot annandag pingst, då sammanskockade människor, vilka man med mera skäl böra kalla människors avskum, under gastande, skrikande och tjutande ända till klockan över två på natten ströko fram och åter omkring kyrkan. Av sådan anledning gav ordföranden tillkänna sitt ohyggliga beslut vara, att om rättelse härutinnan icke vinnes, skall han åtminstone från sina ägor utskrapa de syndanästen, i vilka sådana syndahopar hava sina tillträden, och må fäder och husbönder skylla sig själva, om man tvingas att verkställs detta".