Uppteckning nummer NM-M554

Titel: Den 26.4.1821. "Slutligen kunde dock ………….

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Den 26.4.1812. "Slutligen kunde dock ordföranden icke undgå att nämna ett oskick, som tyvärr här som annorstädes övas, med nattsprång på helgdagsnätterna och sänglag mellan ogifta personer av båda könen, mot vilket man ofta ivrat både allmänt och enskilt, fastän i det hela utan framgång, såvida den last, som framsmyger i mörkret och döljer sig för dagens öga, lättare undgår det åtal och näpst, som den förtjänar. Med ömhet föreställdes, huru illa det är, att gamla syndiga vanor skola liksom få burskap i en kristen menighet, och värst om föräldrar eller husbönder antingen med ett givet bifall eller med tystnad det gillar. Dessa förmanas att bland sitt husfolk och sina barn både med ord och gärning yrka sedlighet och ungdomens varnande för alla utsvävningar under erinran av det ansvar, den därigenom sig ådrager både inför Gud och människor.