Uppteckning nummer NM-M557

Titel: Den 3.3.1805 "Hos komminisern hade …………….

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Den 3.3.1805 "Hos komminisern hade anmälts att vissa personer, i synnerhet drängar - alla ogifta manspersoner benämdes drängar och alla ogifta kvinnor pigor, oberoende om de voro i tjänst eller icke - hava för sed att långt på söndagsaftonen driva här på Vallen och då de omsider begiva sig på hemvägen i andra byar öva oskick samt överlastade och druckna sent om söndagskvällarna eller först om måndagsmorgnarna hemkomma. Till hämmande av sådant självsvåld utsatte församlingens hedervärda ledamöter ett vite av åtta skilling banco för den som sig i sådant måtto förbryter, vilken plikt andra gången fördubblades, men är det ett tjänstehjon, skall han första gången böta åtta skilling banco och andra gången utan att med penningar kunna sona sitt brott, sättas i stocken efter rannsakan därom av kyrkorådet. Och på det att nogare uppsikt häröver måtte hållas, blir det icke allenast byvaktarens skyldighet att i varje by efterfråga, om de som bruka "slånka" hemkomma i rätter tid utan och varje husbonde att efterse, om dess tjänstefolk är hemma. Försummar husbonde eller byvaktare detta, eller uraktlåta de att angiva den skyldige, plikte första gången åtta skilling banco och andra gången dubbelt.