Uppteckning nummer Lmv-K1332

Titel: Sänkt kyrkklocka

Meddelare: Födorådstagare j. Nänzen  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Omne

Det går en gammal sägen, att det skall ha blivit sänkt en kyrkklocka i Varkeviken i Vågsfjärden för att ej ryssarna skulle komma över den. Så skulle de sedan iväg och ta upp kyrkklockan en gång men sjörået hade den i sitt våld och ville icke släppa den. Sådana gånger är det ju så, att man skall hålla sig fullkomligt tyst hela tiden tills man har saken väl sitt våld: De hade fått upp klockan så högt att de tog tag med händerna i fästet. Men då såg de upp och blev varse att Sundsby stod i lågor. En av karlarna gav till ett utrop. Då slet sig klockan och for ned i djupet, och med detsamma slockande branden. Tron på den sänkta klockan lever änne kvar. Ett par tre år sedan har en person farit där och borrat i botten för att söka påträffa klockan. Karlen är emellertid mycket överspänd.