Uppteckning nummer Lmv-R1419

Titel: Genom stocken

Meddelare: Änka Elisabet Svanholm  År: 1917

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Äskja

Ganm-Långströmmen var sockenhjon men nu sejäl trollkarl. Nils Ersen härifrån byn talade om en händelse, som han varit med och sett på. Det var nere på Doratea platsen. L.-m slog vad med några stycken, att han skulle kunna kryppa genom en timmerstock, som låg där på bukten. Han gav sig iväg in i stocken. Det syntes, som denne var av " puttajärka" (guttapärka) som de sade på den tiden, ty den blev sjackare just där L.-m höll till inne i den. Det såg underbart ut. Men så var där på sidan några gummor som inte blivit vare, så att han kunnat vända synen på dem. De fick att tokskratta och fråga de andra, om de inte såg , att han kröp bredvid stocken. Men - då gummorna skulle gå därifrån, tyckte de sig komma på en plats, där det var så förfärligt mycket "går" (by) och vatten. De lyfte upp tjorlana för att de inte skulle bli våta. Till slut lyfte de så högt, att karlarna såg all deras kanlighet, för på den tiden hade inga kalsonger, fruntimmerna- L-m var av rysk kärkoment, och det är bara en 35 års sedan Nils Ersen dog.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1419