Titel: "Utbölingen"

Meddelare: Torpare E. Arnberg  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

En sådan troddes bli till av ett barn, som mördats och grävts ner i ovigd jord. Han blev inte till med detsamma, utan det drog om flera år. Somliga sade fem år, andra tio. Han skrek och jämrade sig på densamma platsen, men blev någon rädd för honom, "fräta han å skratta". Han visade sig för att uppenbara brottet. "Utbölingen är värst mot släkta", säger ett gammalt ordspråk. Får han tag på sin mor, vrider han nacken av henne. - Det berättas, att det var bröllop på ett ställe. Då hördes en röst under golvet: "Hjälp mig upp, så att jag får dansa med mor min!" De tog upp en planka i golvet. Då kom "utbölingen" upp och dräpte bruden. Det var hon som "gjort honom".