Titel: Erik Nilsson härifrån byn låg ute i fjärden och fiskade en natt………..

Meddelare: A Söderberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda

Erik Nilsson härifrån byn låg ute i fjärden och fiskade en natt, och hade lagt sig att sova i båten. Väcktes han så med att det slog tre hårda slag på båten. Han reste sig upp i båten och spanade, men han kunde icke se något märkvärdigt, och alldeles lugnt var det. Men om en stund blev där ett sånt Herrans väder, att han hade all möda klara sig, fast han var inomskärs. Han trodde, att det där, som han hörde, var en varning. - Det tyckes nästan förhålla sig lite konstigt med dylika ting ute på sjön.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Fiske och sjöfart. Fiske.