Meddelare: A. Söderberg

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Juni

En gång har jag varit med om en sak, som gjorde mig lite brydd. Vi låg ute vid havet i fiskarkojan på natten. Fick jag så höra, att det krafsade till på dörren. Jag brydde mig inte om detta, för jag trodde att det var någon, som drev skoj med oss. Så skedde det för andra gången. Då steg jag upp och gick ut. Ingen levande varelse syntes. Då förstod jag, att det bådade något särskilt, Vi steg upp och rodde ut till fiske och tog på en liten stund 50 fjärdingar strömming. Många av de gamla ha att förtälja om liknande,. De säger, att det är sjörået, som anmanar en.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.