Meddelare: J. Hassel-Larsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Svala fattiggård

Det är underligt med folket på ett skeppsvarv. De är vanligen mycket skrockfulla. Vi barnen på Svartvik t.ex blev alltid mycket strängt tillhållna att ej på kvällarna lägga några verktyg så, att någon kunde skada sig på dem. De äldre trodde nämligen, att "Småfolket" eller "de osynliga" rustade och ställde med bygget på varvet om nätterna, liksom de riktiga människorna gjorde om dagarna. Då vi blev stora, satt detta om verktygen i oss väl, att vi aldrig försummade städa undan efter oss, och vi lärde i vår tur de unga göra likadant.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.