Meddelare: J. Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Västanå

Farmor min berättade:
På ett ställe var folket ute i skogen och bärjade hö. Kom så en kvinna och efter henne en hop feta kor. "Ur vägen med järnkrokarna!" tyckte kvinnan. Hon menade, att de skulle hålla liarna ur vägen. Men en av drängarna tog en lie och kastade över en av korna, och den fick han behålla, ty det här var de underjordiske. Nu är det så med dylika kor, att man får ta huru stort kärl, man än vill, så mjölkar de det fullt, men man få icke tömma kärlet och mjölka ånyo med detsamma. Detta tog också de där människorna i akt från början, och allt gick bra, men så en gång bröt de mot regeln, och så mjölkade kon bara blod, och de fick aldrig mer någon nytta av kon.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska.