Titel: Det här lär ha tilldragit ….

Meddelare: Sigrid Kajsa Norberg  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Ortsjön

Det här lär ha tilldragit sig i en by, som heter Mörtsjön. Det är inte längre sen än en 5 å 6 år.

En flicka höll på tvätta kläder. Slog hon så ut en kittel het lut och hade väl olyckan att vara i de underjordiske väg. Kom det så tre av deras karlar på kvällen och sade, att hon hade bränt huvudet, av deras bror. Och de kom igen kväll efter kväll och antastade flickan, så att hon inte fick någon ro. Till sist måste hon söka en "lagkarl" (en karl, som kan laga), som hette "Tore-Jonke". Han var dit och ställde någorlunda tillrätta, men riktigt bra blev det inte, förrän han tog flickan hem till sig.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.