Titel: Klockringning efter bergtagen.

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

Det är en 15 år sedan. Jag var då ned till Grissla fiskehamn ( i Nätra) och köpte strömming. En fiskare talade om, att för länge sen, men dock i hans minne, inträffat att en fiskare drivit ut till havs av stormen och måst fara över till Finland. De andra fiskarna visste, att han den natten skulle med sin båt ligga i lä bakom ett par stora stenar långt ute. de trodde, att han blivit bergtagen, och därför tog de klockan från kapellet, fraktade ut den till de där stora stenarna och ringde i den. De hade hört, att de underjordiske ska må lämna från sig människor och djur, som de tagit då de får höra klockklangen Karlen kom emellertid hem till jul. Han hade måst fara runt Bottniska viken.