Titel: Det har varit förfärligt mörkt och hedniskt här….

Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjeltanstorp

Det har varit förfärligt mörkt och hedniskt här ända till på senaste tiden. Det är ej mer än åtta år sedan en sån där blåsmakare och puttergubbe, som hette Tunström, sparng i brunnen hos Nils Ersson i Tirsta och dränkte sig. En tid hade jag honom till närmaste granne. Han var mycket sökt från åtskilliga åkommor, som han troddes kunna trolla bort. Hans egna barn var fullväxta, men barnbarnen, en hop lösungar, som jäntorna dragit hem, var ännu små, så att de ej hade vett hålla inne med en del saker, som inte skulle få komma ut. Barnen gick ofta över till oss, och då kunde det hända, att vi frågade, vad morfar höll på göra. Flera gånger talade de då om, att han hållit på läsa dem någon "bön". Då de så läste upp denna, visade det sig vara trollformler, som de brukat läsa för värk, blod, vasst, vre o.s.v. Sånt satt gubben och pluggade i ungarna på kvällarna.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga II.