Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

(Ol.Persa i Stöde) 3:

Ol. Persa i Stöde var trollkarl och rik var han alldeles värre. En enda son hade han, och denne gifte sig mycket rikt, men han ville ej befatta sig med trolldom. Innan gubben dog, sade han till sonen, att, om han ville övertaga hans trolldomsförmåga, skulle han få ha det bra i alla sina dagar, men eljest skulle det gå ute med hans förmögenhet. Sonen svarade, att med den saken fick det gå hur i Herrans namn det ville, men inte gav han sig åt den onde. Den karlen blev så fattig, som en människa kan bli, men han fick bra barn, och de hjälpte honom så att han inte behövde lida någon nöd.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.