Uppteckning nummer NM-THA0328a

Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

(Ol. Persa i Stöde) 2:

"Sve Immar" i Viken ville få lära sig trolla av Ol. Persa i Stöde, och det skulle han också få, sade Ola, men han skulle komma hem till sej. Immar gjorde så, och de satt uppe länge på kvällen och språkade utan att Ola kom fram med någon trolldomsundervisning. Till sist måste Immar påminna honom om hans löfte. "Ja, då ska vi gå upp i andra byggningen", sade Ola. Gick de så dit och in i en kammare. Kom det så in en herre, som var så fin, att det fräste om honom. Det var grönen själv. "Jaha, du har lärdomsmästaren här nu, du får tala med honom själv", mente Ola och så gick han ut. Immar satt där med förskräckelsen i själen. Ingenting sade han, och tyst var den andre. Han gick bara och drev, fan. Till sist gick grönen ut. Han hade väl inte tid vara längre, då ingenting blev gjort. De hade långfarstu i huset, och hin lärde se ut som en häst baktill, då han nådde slutet på den. Han fick obeskrivligt med skäll, Sve Immar, då han kom in till Ol. Persa, och han fick inte låna hus en gång, utan Ola talte honom att springa hela vägen hem. Han fick inte gå ett enda steg. Det blev ingen trollära av den gången.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.