Uppteckning nummer NM-SHA0214

Meddelare: Johan Ulrik Åsman  År: 1910

Socken/stad: Tuna

Det fanns gott om björnar gammalt. Några hästar från Skjöle by anfölls ute i skogen av en stor slagbjörn, som högg fast ramarna på ryggen av en kraftig nagmärr. Hon iväg hem i fyrsprång och in genom stalldörren, som stod öppen. Björnen slog huvudet så hårt mot övre dörrposten, att han svimmade. En dräng var genast till hands och slog ihjäl honom riktigt. Den gården fick i anledning av denna händelse namnet Björngård, som den än i dag har. Då skulle i Skjöle ha funnits endast tre bönder. Nu är där tio.

Nordiska museet. Hammarstedska arkivet. Sägner I.