Meddelare: Sven Olsson-Åkerman  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

(Ol. Persa i Stöde) 1:

Ol. Persa i Stöde kom en gång, då han var ute i långskjuts till ett ställe, där de hade ohjälpligt långt efter vatten. Sade så Ola på skoj: "Varför ska ni plågas i vattenläste, som sitter över så mycket vatten?" "Kan du visa brunn?" mente bonden. "Joo då," svarade Ola, men inte kunde han visa vatten. Bonden gav sig ingen ro, förrän han tog och visade ut vatten. Det gjorde han också till slut, men han ville förstås inte, att de skulle gräva i onödan, och därför visade han ut brunnen under storbyggningen. Han kunde väl aldrig tro, att de skulle ta och gräva där. Men nästa år, då han kom dit, var storbyggningen borta och brunnen grävd, och - de hade vatten till slös.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.