Titel: En del av folket här omkring håller mig för att kunna trolla..

Meddelare: Per Ersson  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Hjeltanstorp

En del av folket här omkring håller mig för att kunna trolla, därför att vi ha bra gagn av boskapen, emedan vi sköter kräken väl. Jag har t.ex flera gånger köpt illa handterade hästar och stint upp dem, så att de blivit som nya, och strax har en del vidskepliga människor kommit med det påståendet, att jag begagnat trollmedel. I Saxen bor en person, som heter Per Jonsson. Han bodde i Finsta och Viken på den tiden, då de där drev sin trolldom på det värsta. Själv tror han sig om att kunna trolla fant ut. En söndag kom han hit och var lite i fyllan. Kom så vi två i förtroligt samspråk. Så säger han till mig: "Nog vet jag, att du är bra nog djävlig till att göra en hel del saker - du förstår trolla. Men inte har du väl ändå gått så långt som jag. Du har väl ändå inte tagit nattvarden i tre djävlars namn. Men det har jag gjort, och därför kan jag lite mer än andra".

Det är hedniskt! Men än i dag finns det personer, som anlita honom för värk och "tiråkt" och annat. Han har hemma hos sig dödmull och dödben, som han visar för somliga, och de är tillräckligt dumma tro att det där skall ha något märkvärdigt med sig.

Ur Hammarstedtska arkivet. Trollkunniga I.