Titel: Morfar min låg en gång vid sjön Skärvingen och fiskade. ….

Meddelare: Johan Sund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Morfar min låg en gång vid sjön Skärvingen och fiskade. Ingen bostad av något slag hade han, utan han låg vid en stockeld ute på backen. Över högsta sabbaten låg han stilla vid elden. Då kom det en stor, lång ståtlig kvinna och ställde sig att värma händerna vid elden. Hon såg bra ut, men morfar märkte, att det ej var en kvinna av vårt släkte, ty hon hade kolsvarta naglar och tänder. Gubben satt och åt, då hon kom, och han tänkte, att det inte kunde skada att visa henne lite vänlighet. Han tog en brödbit och strök på den smör med en annan, ty han visste, att hon ej hade makt taga det, som varit nära stål. Räckte han så henne smörgåsen med vänster hand - de kan inte ta ur högra, sådana. Hon tog emot smörgåsen och åt upp den, och sedan såg han alldeles tydligt, huru hon sjönk ned i jorden. Nästa dag var det så oresonligt mycket stor abborre på hans nät, att väl ingen varken förr eller sedan fått så riklig fångst i den sjön. Det var sjörået, han gett smörgåsen, och sånt betalar sig alltid.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VII. Vattenväsen.