Titel: Att det finnes osynliga eller jordbyggare till….

Meddelare: Anna Norvall  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Nordanede

Att det finnes osynliga eller jordbyggare till, det är jag alldeles säker på, för jag har sett dem själv. Det var då vi bodde på andra sidan oppunder berget. Jag skulle en morgon gå hemifrån i ett ärende. Alla barnen hade jag med mig, för de var små, så att jag ej vågade lämna dem ensamma. Då jag kom ned i vägen och tittade tillbaka, fick jag se, att det kom en hop stora svart- och vitrasiga kor ner genom fägatan. Då kom jag ihåg, att vi hade grinden öppen, så att de kunde komma in i åkera. Jag lämnade därför barnen och sprang tillbaka, men, då jag så tittade opp, var de försvunna allihopa. Men jag måtte väl ha kommit i vägen för dem, ty det for så ont genom bröstet på mig, och jag blev liggandes i flera dagar.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen VI. Underjordiska väsen.