Meddelare: Lisa Stina Lundström  År: 1908

Socken/stad: Torp

En gumma låg för döden. Omkring 8 dagar, innan det blev slut med henne, tog det till att bullra och leva alldeles ohejdat utanför stugan nattetid. De andra blev rädda, men hon, som låg för döden brydde sig ingenting om. Så kom ljudet in, och då visade de ut det, men det hjälpte ej utan blev om möjligt värre. Då gumman var lagd i kistan, kom det en okänd svart katt och satte sig på locket och då de körde liket till graven, fick de se ett helt moln av svarta fåglar, som flög före. Detta har skett här i socknen. Jag kände gumman mycket väl. Hon hette ändå Pell-Pers-Lisa och var en riktig styggreta till käring.

Ur Hammarstedtska arkivet. Övernaturliga väsen I. Allmänt.