Uppteckning nummer NM-SHA0487

Meddelare: Lina Norkvist  År: 1908

Socken/stad: Haverö

Bellman bodde i en övervåning. Inunder bodde en familj, som var musikalisk. De dunkade på pianot sent och bittida. Det där blev B. utledsen på till sist och sade ifrån, att han ville ha tyst och lugnt. "Vi gör som vi vill i vårt eget husrum, då värden inte har något däremot", svarade de. B. tänkte, att, var det på det sättet, så skulle väl han också göra, som han ville. Så tog han och öste vatten över golvet i sin sängkammare. De, som spelade, hade sin sängkammare mitt inunder. Det började förstås rinna vatten genom taket på dem, och då rusade gubben upp till B. Denne låg i sin säng med ett metspö och fiskade vattnet. På kroken hade han satt en fisk, som han gång på gång slängde upp och sade. "Nu nappar det!" -"Vad är det här för spektakel?" sporde den besökande. "Jag gör som jag vill i mitt eget husrum, då värden inte har något däremot", svarade B. Efter den dagen fick han vara ifred för spelet.

Ur Hammarstedtska arkivet: Sägner III. Personhistoriska sägner.