Titel: Vi hade köpt oss en ko, som var den likaste……………….

Meddelare: Johan Sund  År: 1908

Socken/stad: Torp  By/kvarter: Vallsta

Vi hade köpt oss en ko, som var den likaste, jag haft någon gång. Hon mjölkade alldeles otroligt mycket. Hon var nyburen och hade så stort och trint juver, att det kan du aldrig tro. Men så kom det en sotkäring till fähuset och hon till att lovprisa kon i flera omgångar, och hon kunde inte hålla sig utan tog och kramade kon på juvret. På morgonen mjölkade hon ett helt halvstop mindre och på kvällen hade hon mistat lika mycket till, och så gick det undan för undan. Men så kunde jag väl så pass, att jag rättställde det där.

Ur Hammarstedtska arkivet. Kreaturens skydd och trevnad I.